Átadták tegnap a Mate Meršic Miloradic Horvát Óvoda és Általános Iskola felújított épületét – ünnepélyes tanévnyitó helyszíne is volt az épület előtti tér

A 2012 óta tartó előkészítő munka után ebben a tanévben kapta vissza oktatási funkcióját a volt Szent-Györgyi iskola épülete. Az Országos Horvát Önkormányzat fenntartásában, az önkormányzat által biztosított iskolaépületben működik szeptembertől a Mate Meršić Miloradić Horvát Óvoda és Általános Iskola.

Paukovitsné Horváth Edit igazgató az ünnepségen úgy fogalmazott: a tanévzárón még a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskola tagintézményének gyermekeitől és kisdiákjaitól búcsúztak, annak reményében, hogy az új tanévet a megújult épületben, önálló intézményként kezdjék.

– Szerencsénk volt a felújítások során, hiszen azáltal, hogy az épület iskola volt, megmaradhatott például a tantermek mérete. 165 millió forintnyi beruházással valósult meg a felújítás első fázisa: az óvodában három csoportot és az általános iskola nyolc osztályát alakítottuk ki. Négy tantermet már berendeztünk a gyerekek fogadására, és a tervek szerint évről évre bővül az osztályok létszáma. A második emeleten a szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével is végzett a kivitelező – oda tervezik majd a gimnáziumot.

Az igazgató elmondta még: a tornaterem használható állapotú, felújításában a röplabdaszövetség segítségére számítanak – célirányosan erre adtak be pályázatot, amelynek szeptemberben várható az eredménye. Az utolsó fázisban a tornatermi épület konyhai részén egy kollégiumot alakítanának ki – ezzel lehetőséget adva azoknak is, akik a megyehatáron túlról érkeznének.

Az óvodában ötven kisgyermek, az iskolában három osztályban összesen 32 tanuló kezdte el a nevelési évet. Két anyanyelvi tanító dolgozik, az összes óvodapedagógus és tanító horvát származású, ami jó lehetőség arra is, hogy a tanárok egymás között is horvátul beszéljenek, példát mutatva ezzel a gyerekeknek is a nyelv használatára. A tervek szerint felmenő rendszerben horvát nyelvű oktatással várják majd a középiskolásokat is. Az igazgató úgy fogalmazott: hatalmas kihívás egy intézményt alapítani a mai demográfiai helyzetben, és büszkék arra, hogy nekik sikerült.

– Az utóbbi évtizedben hatalmas változás történt Szombathelyen: tíz éve 18 milliárd forintnyi adóssága volt a városban. Azóta ez megszűnt, és több mint 350 milliárd forintos beruházás történt. A jól átgondolt tervek megvalósultak – ezek közül való az is, hogy a kényszerűségből elhagyott épületből a horvát közösség profitált. A horvát közösség kérésére 165 millió forintnyi beruházással szépült meg az épület, amelyet a város első lépésben 25 évre ingyenes használatba adott, mondta köszöntőjében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A tanévnyitó horvát vendégeit arról is tájékoztatta: Magyarországon mintegy 15 ezer gyermek jár nemzetiségi óvodába és iskolába. A kétnyelvűségre szükség lesz a következőkben is, ezekben az iskolákban alapozódik meg. Dr. Puskás Tivadar polgármester felelevenítette a kezdeti és későbbi tárgyalásokat a horvát oktatási központról, amely óvodás kortól az általános iskolain át a középiskolai képzésig oktatási lehetőséget biztosít. Megköszönte mindenkinek a segítséget, hogy a 2012-ben megálmodott intézmény megvalósult, és a Szombathelyen élő 1500 horvát anyanyelvén tanulhat.

A horvát-magyar közösséget köszöntötte a horvát államfőt képviselve Zvonko Milas, a Határon Túli Horvátok Országos Hivatalának vezetője. Beszédet mondott Zdravka Bušić, a horvát Kül-, és Európai-ügyi Minisztérium államtitkára és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke. A gyerekek műsorral készültek, közreműködött a Koprive zenekar.

forrás:

VAOL - Vas Megyei Hírportál (olvass tovább)...

További cíkkek az iskolavatóról:

Hrvatski glasnik

Ugytudjuk.hu